Brandstofverbruik verlagen? 5 Tips om brandstof te besparen en zuiniger te rijden.

Prins Autogassystemen 5 tips om brandstof te besparen en zuiniger te rijdenAls automobilist zal het waarschijnlijk niet ongemerkt aan je voorbij zijn gegaan. De brandstofprijzen hebben in 2022 een flinke vlucht genomen en zijn – ondanks de accijnsverlaging vanuit de overheid – nog steeds op een recordhoogte. Vooralsnog lijkt een prijsverlaging niet in zicht.

De meest voordehand liggende opties zijn uiteraard zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer, de fiets te nemen of te carpoolen. Wellicht ga je dit jaar met het gezin op welverdiende vakantie of maak je leuke trips met familie of vrienden. Dan ben je wellicht gebonden aan de auto, omdat je ook de nodige strandspullen, een koelbox met eten en de opblaaskrokodil wilt meenemen. Dan ben je natuurlijk erg gebaat bij besparing van je brandstofverbruik.
Lees hieronder vijf eenvoudige tips en ga eenvoudig meer brandstof besparen.
 

1. Anticipeer op het verkeer

Waarschijnlijk ken je de term “het nieuwe rijden” wel, maar weet je ook wat hier precies mee bedoeld wordt en hoe je dit toepast? Bij het nieuwe rijden zijn een aantal zaken belangrijk om daadwerkelijk het verbruik te verlagen. Zo is ver vooruitkijken erg belangrijk, op deze manier anticipeer je meer op het verkeer en kun je de auto vloeiender laten rijden. Daarnaast is het verstandig de remmende werking van de motor te gebruiken. Dus als je tijdens het rijden vaart wilt minderen, laat dan de auto alvast uitrollen, zonder de rem te gebruiken. Je kunt ook een versnelling terugschakelen, waardoor je gebruik maakt van extra remkracht van de motor. Hierdoor zorg je niet alleen dat de auto vloeiender rijdt, je voorkomt ook extra belasting van remblokken en remschijven. Dus met een kleine aanpassing in je rijgedrag, heb je naast een lager brandstofverbruik, ook nog eens minder onderhoudskosten.
 

2. Gebruik het gaspedaal met beleid en schakel op tijd

In Nederland is de maximum snelheid tussen 6 en 19 uur op de snelwegen al geruime tijd verlaagd van 130 kilometer per uur naar 100. Naast dat minder hard rijden het risico op (ernstig) letsel bij een ongeval vermindert, leidt het ook tot flinke reductie van de uitstoot en tot minder geluidsoverlast. Naarmate je harder rijdt neemt de lucht- en rolweerstand toe, waardoor je dus ook meer brandstof verbruikt. Het laagste verbruik van de meeste auto’s ligt tegenwoordig bij een snelheid tussen de 60 en 80 kilometer per uur. Dus wanneer je minder hard rijdt draag je ook bij aan het verminderen van de uitstoot, terwijl je ook nog eens brandstof (en dus kosten) bespaart. Let natuurlijk wel op: té zacht rijden (op de snelweg) kan gevaarlijk zijn.

Een ander belangrijk aspect is op tijd omhoog schakelen. Nieuwere auto’s hebben een handige schakelindicator, die aangeeft wanneer je het best naar de volgende versnelling kunt overschakelen. Heb jij geen schakelindicator? Kijk dan naar je toerenteller. Je auto is veel zuiniger als je tussen de 2.000 en 2.500 toeren (benzine) en tussen de 1.800 en 2.200 (diesel) een gang omhoog schakelt. Zorg er dus voor dat je niet onnodig veel toeren maakt en schakel op tijd over.
 

3. Houd bandenspanning goed in de gaten

Het onnodig brandstofverbruik – en daarmee dus ook extra uitstoot - bij een te lage bandenspanning, wordt vaak onderschat. Vaak is het geen probleem om je banden wat harder op te pompen. Zo spaar je niet alleen kosten op brandstof, maar hoef je ook minder snel je banden te vervangen. Banden die te zacht zijn opgepompt hebben meer wrijving. Dit resulteert niet alleen in hoger verbruik, maar ook in snellere slijtage van de banden zelf. Uit een Duits onderzoek is gebleken dat een auto met een bandenspanning van 0,8 bar (in plaats van de voorgeschreven 2 bar) 0,7 liter meer brandstof gebruikt per 100 kilometer. Dit kan natuurlijk verschillen per type auto. Controleer je bandenspanning dus regelmatig. Zo kun je op jaarbasis al gauw flink kosten besparen en zuinig rijden. De door de fabrikant geadviseerde bandenspanning vind je vaak terug in de binnenkant van de tankklep of in de deur.
 

4. Gebruik cruise control

Voor de sportievere rijder kan het een uitdaging zijn om wat bewuster te rijden. Want als je wilt besparen op brandstof en onderhoud, ontkom je er niet aan om minder gas te geven. Rijd je langere afstanden? Dan is het verstandig om je rechtervoet te bedwingen en geleidelijk op snelheid te komen. Door minder hard op te trekken verbruik je minder brandstof. Bovendien hoef je dan minder hard te remmen, bijvoorbeeld wanneer een auto voor je van rijstrook wisselt. Als je dan de snelheid stabiel houdt en ook tips 1 en 2 goed toepast, zorgt dit voor extra besparing. De meeste auto's beschikken tegenwoordig over cruise control. Dus als je deze functie hebt, maak er dan - zeker op langere afstanden - ook gebruik van. Hiermee bespaar je brandstof en rijd je ook nog eens meer ontspannen, omdat je rechtervoet niet constant op het gaspedaal rust.
 

5. Route slim plannen

Het grootste verbruik heb je bij ritten door steden. Met name in drukke steden moet je vaak remmen, stilstaan en weer optrekken. Doe je dit vaak, dan gaat je brandstofverbruik drastisch omhoog. Veel auto’s hebben een start-stopsysteem systeem, waardoor de motor automatisch afslaat als je gaat stilstaan. Dit zorgt ervoor dat je de motor niet stationair laat draaien en dus brandstof spaart. Probeer, indien mogelijk, de snelweg te nemen en drukke steden te vermijden. Hier houd je de snelheid over het algemeen constanter en hoeft je auto niet telkens stil te staan en weer op te trekken.

Ben je onderweg en moet je tanken? Dan loont het zich om even de prijzen te vergelijken. Dit kun je eenvoudig en snel doen door bijvoorbeeld de ANWB Onderweg app op je telefoon te downloaden of online te zoeken naar de meest actuele brandstofprijzen in Nederland. Extra tip: tanken langs de snelweg is over het algemeen een stuk duurder dan tanken langs provinciale wegen.
 

Goed voor je portemonnee!

Nog meer tips om brandstof te besparen én goedkoper te tanken? Bekijk dan hier het artikel van de ANWB hoe je eenvoudig en snel goedkoper tankt en brandstofkosten bespaart. Met een auto op LPG (autogas) bespaar je ook flink op brandstofkosten; LPG is circa 1 euro per liter goedkoper dan benzine. Daarnaast rijd je schoner met een auto op LPG; je zorgt voor veel minder uitstoot dan bij het rijden in een auto op diesel of benzine. Wil je weten wat de terugverdientijd van een LPG-installatie is voor jouw situatie?

Raadpleeg dan onze rekenmodule en bereken hoe snel je een LPG-systeem terugverdient. Hoe meer kilometers je maakt, hoe eerder je de installatie hebt terugverdiend!

Bronnen: ANWB, Kwik-Fit en MoveMove

Bereken hier je besparing

Over ons

Prins, onderdeel van Westport Fuel Systems Netherlands B.V., is opgericht in 1986 als ontwikkelaar en fabrikant van kwalitatief hoogwaardige alternatieve brandstofsystemen om auto’s op LPG (autogas) of CNG (aardgas) te laten rijden. Het Nederlandse bedrijf is wereldwijd een toonaangevende speler in de automotive industrie.

 

Prins is onderdeel van Westport Fuel Systems Inc.

Adres

Westport Fuel Systems Netherlands
Jan Hilgersweg 22
5657 ES Eindhoven

Telefoon: 040-2547700
E-mail: sales@prinsautogas.com

VSI-3 DI Awarded

 

 

 

 

Stel je vraag