Wat kost een LPG-installatie?

Een LPG-installatie inbouwen... is dat een goede investering?

In dit artikel lees je wat LPG is, over LPG-systemen van vroeger en nu, wat een LPG-installatie kost, of het een goede investering is en waarom men steeds vaker kiest voor rijden op LPG.

 

Wat is LPG eigenlijk?

Wat is LPG (Autogas) eigenlijk? Waarvoor wordt deze nummer 1 alternatieve brandstof gebruikt? Bijvoorbeeld in een LPG-installatie of LPG-systeem in auto'sDe afkorting LPG betekent ‘Liquefied Petroleum Gas’. LPG is, in tegenstelling tot wat men soms denkt, geen aardgas. Wellicht ken je LPG van de gasflessen waar je op de camping mee kookt, of voor de BBQ in de zomer. Ook wordt het gebruikt in de draagbare busjes ‘perslucht’, om bijvoorbeeld je toetsenbord, telefoon of fotocamera mee schoon te maken en in de flesjes voor navulbare aanstekers.

Maar wist je dat LPG ook wordt gebruikt als brandstof voor je auto? In dat geval noemen we het ook wel ‘Autogas’. LPG komt vrij bij de winning van aardolie en aardgas. Het is heel erg zonde als LPG wordt afgefakkeld wanneer het niet wordt gebruikt omdat de alternatieve brandstof LPG vele voordelen biedt.

Wil je weten hoe een LPG systeem in een auto wordt gebouwd? Lees hier meer.

 

Rijden op LPG - Vroeger en nu

LPG-systemen zijn in de loop der jaren steeds verder doorontwikkeld. Vroeger werd een grote tank in de kofferruimte geplaatst, waardoor er kostbare laadruimte verloren ging. Tegenwoordig wordt de tank bijna altijd op de plek van het reservewiel geplaatst. Zo behoud je optimale opslagruimte voor de dagelijkse boodschappen, reiskoffers en andere belangrijke spullen. Ook is het tanken van LPG makkelijker geworden doordat het vulpunt meestal naast het benzinevulpunt wordt geplaatst

De meeste auto’s waren vroeger uitgevoerd met veel mechanische onderdelen. Auto’s die op LPG reden waren destijds wat gevoeliger voor storingen, omdat het systeem steeds bijgesteld diende te worden. Met de huidige moderne en elektronisch geregelde techniek van auto’s, is daar geen sprake meer van. Bij de hoogstaande techniek van nieuwere auto’s, hoort ook een moderne LPG-installatie. Waarbij het motormanagement en het LPG-systeem naadloos op elkaar aansluiten.

 

Wat kost een LPG-installatie?

De prijs van de LPG-installatie kan variëren per type auto, specifieke wensen van de klant en service van de LPG-specialist. Het is namelijk geen “one size fits all”-oplossing meer.

Net zoals bij elke investering is het belangrijkste aspect niet zozeer wat het kost, maar juist wat het gaat opleveren en hoeveel je uiteindelijk gaat besparen.

Voor een gemiddelde en veel gereden gezinsauto, zoals een Volkswagen Golf, Skoda Octavia of Opel Astra, is de investering voor inbouw van een LPG-systeem ongeveer €2.000,-. Bij 15.000 jaarlijkse kilometers, een gewicht van 1.300 kg en een verbruik van 1:15, is de terugverdientijd van de installatie twee jaar en 4 maanden. Rijd je 20.000 kilometers per jaar? Dan is de investering zelfs al na één jaar en 8 maanden terugverdiend. Hoe meer je rijdt, hoe sneller de investering zich terugbetaalt. 

Het is ook mogelijk om jouw benzineauto te laten ombouwen naar LPG (autogas), zonder direct een grote investering te hoeven doen. Je kunt de LPG-installatie namelijk afbetalen in termijnen. Zo profiteer je vanaf dag 1 van de goedkopere LPG prijs aan de pomp.

Let op: in bovenstaand rekenvoorbeeld is ook wegenbelasting meegenomen. Voor een auto op LPG betaal je in de meeste gevallen iets meer motorrijtuigenbelasting. Dat hangt af van de provincie waar je woont en het nieuwe gewicht van je auto. Echter door inbouw van een Prins LPG-systeem, krijg je nagenoeg altijd weer korting op de motorrijtuigenbelasting. Lees hier meer over de G3 installatie of toekenning van een R115 certificaat.

Klik op onderstaande groene knop en zie hoe snel jij geld kunt besparen door over te schakelen op LPG!

Bereken hier jouw besparing en terugverdientijd voor jouw LPG inbouw

 

LPG inbouw... verstandige investering?

Veel mensen willen graag een steentje bijdragen aan een schoner milieu en ook geld besparen. Vaak hebben ze vragen als: Is spouwmuurisolatie verstandig?, Is het nog rendabel om zonnepanelen te kopen? en Wat kost een LPG installatie inbouwen?.

Een duurzame en veelgemaakte keuze is om zonnepanelen op je huis te laten monteren. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt volgens de Consumentenbond tussen de 5 en 6 jaar.
Wellicht heb je hier ook al eens over nagedacht of heb je jouw huis al laten voorzien van spouwmuurisolatie. Deze populaire vorm van isolatie heeft een gemiddeld huishouden in ongeveer 3 tot 5 jaar terugverdiend.

Ook deze investeringen leveren na een bepaalde periode alleen maar winst en voordeel op. Met de inbouw van een LPG-systeem is dat niet anders. De LPG-installatie gaat zich terugverdienen en uiteindelijk kun je maandelijks flink geld besparen op de totale autokosten. Zoals hierboven aangegeven, kun je een LPG-installatie al binnen 2 tot 3 jaar terugverdienen. Hiermee ga je over het algemeen dus sneller besparen dan met zonnepanelen kopen of de spouwmuur isoleren.

Ga je met de auto op vakantie en ben je benieuwd naar wat LPG tanken in Europa kost? Bekijk dan hier de meest actuele LPG prijs voor Europese landen. 

 

Ervaringen van klanten

Steeds meer automobilisten kiezen voor het rijden op LPG (autogas). Zeker met de brandstofprijzen die blijven stijgen. Een liter LPG is momenteel meer dan €1,- goedkoper dan een liter benzine. Bovendien is LPG een milieuvriendelijkere en schonere brandstof dan benzine.

Ervaringen van tevreden klanten over het rijden met een Prins Autogas LPG-installatie
Al heel wat autobezitters profiteren van de voordelen van het rijden op LPG.
Zo geeft Rob aan dat zijn Infiniti Q50 hybride op Autogas “een flinke besparing, met behoud van vermogen en comfort” biedt.

Rijschoolhouder Marcel ging “van LPG naar diesel, naar benzine en weer terug naar LPG.”

En Miranda was bijzonder verbaasd dat haar nieuwe Range Rover Velar op LPG kon rijden. “Ik wist niet dat het kon.

Sinds Jori een Prins LPG-systeem in zijn auto heeft laten leggen, is hij helemaal om “Ik wil niet meer anders dan rijden op LPG met mijn Nissan Qashqai!

Bekijk hier alle ervaringen van autorijders die de overstap naar autogas hebben gemaakt!

 

Klaar om over te schakelen op LPG?

Graag zetten we nog even alle zaken voor je op een rij, waarom het rijden op LPG zo interessant is:

  • Schoon en Milieuvriendelijk. Door het rijden op LPG draag je direct bij aan een schoner milieu. LPG stoot tot 21% minder CO2 en tot 95% minder fijnstof uit dan benzine.
  • Snel terugverdiend. De investering van een LPG-systeem verdien je gemiddeld binnen 2-3 jaar terug. Dit is afhankelijk van hoeveel kilometer je rijdt.
  • Elke maand geld besparen. Nadat de investering is terugverdiend, bespaar je iedere maand fors op de totale autokosten. LPG is ruim €1,- per liter goedkoper dan benzine.
  • Altijd een LPG-tankstation bij jou in de buurt. Er zijn meer dan 1.200 LPG-tankstations in Nederland en wel meer dan 46.000 in Europa.
  • Geen verlies van kostbare bagageruimte. Meestal kan de LPG-tank gewoon in de ruimte van het reservewiel worden weggewerkt.
  • Behoud van prestaties en comfort. De huidige LPG-systemen zijn zó geavanceerd en geoptimaliseerd, dat er bij de meeste auto’s nagenoeg geen vermogensverlies optreedt.
  • Nooit meer stilstaan zonder brandstof. Als je LPG-tank leeg is, kun je altijd nog overschakelen op benzine.

Kortom: LPG... goed voor je portemonnee, goed voor het milieu!

Wij zijn er klaar voor… jij ook?

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Over ons

Prins, onderdeel van Westport Fuel Systems Netherlands B.V., is opgericht in 1986 als ontwikkelaar en fabrikant van kwalitatief hoogwaardige alternatieve brandstofsystemen om auto’s op LPG (autogas) of CNG (aardgas) te laten rijden. Het Nederlandse bedrijf is wereldwijd een toonaangevende speler in de automotive industrie.

 

Prins is onderdeel van Westport Fuel Systems Inc.

Adres

Westport Fuel Systems Netherlands
Jan Hilgersweg 22
5657 ES Eindhoven

Telefoon: 040-2547700
E-mail: sales@prinsautogas.com

VSI-3 DI Awarded

 

 

 

 

Stel je vraag