Van fossiele brandstoffen naar Waterstof oplossingen

Van 16 - 19 april 2023 nam Prins | Westport Fuel Systems deel aan de Automotive Week 2023 op de Automotive Campus in Helmond. Bas ten Broeke, Technology Director HD, presenteerde onze nieuwste innovaties voor Heavy Duty voertuigen: H2 HPDITM en H2 DF. Met deze technologieën kunnen zowel nieuwe- als oudere trucks op een alternatieve brandstof rijden dan diesel, bijvoorbeeld op Waterstof. Op deze manier dragen we dankzij de lagere emissies bij aan een schoner milieu, maar ook zorgen we voor lagere TCO (total cost of ownership).

Heavy Duty Technologieën: H2 HPDITM en H2 DF

HPDI

Westport's HPDI brandstofsysteem is sinds 2018 commercieel beschikbaar in Europa voor OEM Heavy Duty CNG trucks. Ondanks dat het HPDI brandstofsysteem met CNG voor significante verlaging van uitstoot van emissies zorgt, bleef ook de focus op ontwikkeling van een Waterstofoplossing.  Onderzoek en eerste ervaringen met trucks tonen aan dat het HPDI systeem met Waterstof als alternatieve brandstof ervoor zorgt dat efficiëntie met 50% toeneemt, terwijl CO2 tot wel 97% minder wordt uitgestoten - het vermogen blijft behouden. H2 HPDITM is een rail-systeem waarbij de originele brandstofsysteem en de alternatieve brandstofsysteem beide onafhankelijk wordt aangestuurd.

Meer informatie over H2 HPDITM.

HPDI waterstof oplossing

 

 

 

 

 

H2DF

De Dual Fuel technologie voor verbrandingsmotoren is gebaseerd op het in dampvorm injecteren van de Waterstof als tweede brandstof - op een origineel diesel motormanagementsysteem. Een bepaalde hoeveelheid diesel* wordt vervangen door de tweede brandstof, zoals Waterstof. De Prins computer berekent de hoeveelheid Waterstof die geïnjecteerd wordt op basis van zwaarte, snelheid en andere factoren van de motor. Waterstof wordt in het inlaatspruitstuk geïnjecteerd en vermengd zich met de inlaatlucht. Door de hoge compressie-einddruk in de cilinder zal de diesel* ontbranden en het gas/luchtmengsel ontsteken.
* Diesel kan worden vervangen door HVO of een andere duurzame brandstof.

Meer informatie over H2 DF.

H2 DF waterstof oplossing

 

 

 

 

 

Waarom deze nieuwe technologieën?

Waterstof is een koolstofneutrale brandstof dat o.a. ingezet kan worden voor transport. Om de transitie naar Waterstof te realiseren is het belangrijk dat naast de technologie ook de infrastructuur en regelgeving bestaat.

Bas ten Broeke, Technology Director HD Westport Fuel Systems: "De ontwikkeling van de technologie en de infrastructuur is een soort van 'kip-en-het-ei verhaal' - welke komt eerst? Om technologie in te zetten is er een bepaalde infrastructuur nodig, terwijl infrastructuur ontwikkelt wordt wanneer veelvuldig gebruik wordt gemaakt van de technologie. Westport Fuel Systems is een leidende leverancier van geavanceerde brandstofsystemen- en componenten voor een breed scala aan alternatieve brandstoffen, zoals Waterstof, LPG, CNG, LNG en DME. Deze brandstofsystemen zijn milieuvriendelijker, zorgen voor besparing op brandstofkosten en zijn relatief snel en eenvoudig in te zetten bij het bestaande wagenpark.

Westport Fuel Systems reikt naar een snelle start voor de Waterstof industrie voor heavy duty voertuigen en ondersteunt de opzet van de infrastructuur (HRS - Hydrogen Retail Sites) voor medium/heavy duty 700Bar technologie. Hiermee zorgen we ervoor dat Waterstof z.s.m. kan worden ingezet voor H2 DF (3-5000 kg H2 /truck/jaar@100K km/jaar). Eindgebruikers kunnen dan ervaring opdoen met Waterstof in hun bestaande diesel truck wagenpark (Euro VI), waarmee ze CO2 emissies significant verlagen met 25-50%. Op hetzelfde moment kan de Europese Waterstofindustrie worden opgebouwd met kennis, ervaring en werkgelegenheid. 

Vergeleken met andere oplossingen, heeft H2 DF een lage Capex en kleinere ROI-periode (return on investment). Het is een betrouwbaar systeem, waarbij men - indien nodig - op de originele brandstof kan terugvallen, in geval dat Waterstof nog niet beschikbaar is in de opstartperiode. Het is de transitie naar de volledig emissievrije OEM-Waterstofoplossingen.

Voor meer informatie over HDF, neem contact op via e-mail: sales@prinsautogas.com.
 

 

Over ons

Prins, onderdeel van Westport Fuel Systems Netherlands B.V., is opgericht in 1986 als ontwikkelaar en fabrikant van kwalitatief hoogwaardige alternatieve brandstofsystemen om auto’s op LPG (autogas) of CNG (aardgas) te laten rijden. Het Nederlandse bedrijf is wereldwijd een toonaangevende speler in de automotive industrie.

 

Prins is onderdeel van Westport Fuel Systems Inc.

Adres

Westport Fuel Systems Netherlands
Jan Hilgersweg 22
5657 ES Eindhoven

Telefoon: 040-2547700
E-mail: sales@prinsautogas.com

VSI-3 DI Awarded

 

 

 

 

Stel je vraag