Wat is het verschil tussen LPG (autogas) en CNG (aardgas)?

Rijden op gas - Wat is het verschil tussen LPG (autogas) en CNG (aardgas)?

Door de stijgende brandstofprijzen van diesel en benzine gaan veel mensen op zoek naar alternatieven. Steeds vaker wordt er gekozen voor milieuvriendelijkere en goedkopere alternatieven, zoals aardgas (CNG) en autogas (LPG). Veel mensen denken dat LPG en CNG hetzelfde zijn, maar dat is niet het geval. Maar wat is nu precies het verschil tussen het rijden op LPG en CNG?

Wat is LPG?

LPG staat voor "Liquefied Petroleum Gas", het is een vloeibaar gemaakt gas dat onder andere gebruikt kan worden als brandstof voor je auto. We noemen het daarom ook wel ’Autogas’. LPG is een bijproduct dat vrijkomt bij de winning en raffinage van aardolie en aardgas. Wanneer LPG niet wordt gebruikt, wordt het afgefakkeld. Dat is natuurlijk zonde, met name omdat het affakkelen milieuvervuilend is, terwijl rijden op LPG juist schoner is.

Misschien ken je Propaan van de gasflessen waarmee je 's zomers kookt op de camping of die je gebruikt met de BBQ. Omdat LPG als autogas een mengsel is dat voornamelijk uit Propaan en Butaan bestaat, verschilt het van het gas waar je dan op kookt en mag het in gebruik niet met elkaar verward worden.

Wat is CNG?

CNG is de afkorting van "Compressed Natural Gas" en wordt ook wel 'aardgas' genoemd. CNG bestaat voor circa 80% uit methaan. Het wordt zowel gebruikt om je huis mee te verwarmen, maar ook als een transportbrandstof voor auto’s en vrachtwagens.

 

LPG en CNG - Wat is het verschil?

Zoals hierboven vermeld is CNG gasvormig gecomprimeerd aardgas. LPG is daarentegen vloeibaar gemaakt petroleumgas. Beiden kunnen worden ingezet als duurzamere brandstof voor diverse voertuigen: auto’s, maar ook vrachtwagens en in de industriële of maritieme sector.

Naast het verschil in samenstelling en substantie, is er ook een verschil in opslag. De tankdruk van CNG is ongeveer 200 bar, terwijl het bij LPG 7,5 bar is. Daarom verschilt de gastank die in de auto wordt geplaatst. Een LPG auto kan dus geen CNG tanken of andersom. 

In Nederland zijn er circa 1.200 LPG tankstations en 242 locaties waar je CNG kunt tanken. Waar LPG tanken in liters gaat, zoals benzine en diesel, tank je CNG per kilogram. Door de schaarsheid van CNG zagen we de prijs per kilogram flink stijgen in het afgelopen jaar.

De afkomst van de brandstoffen verschilt ook; Waar LPG vrijkomt bij de winning van aardgas- en aardolie, wordt CNG gewonnen op onder andere de Noordzee en wordt veelal Noors-, Duits- en Belgisch gas geïmporteerd. Lees meer over het invoeren van CNG in Nederland.
 

Jouw auto op LPG?

Maak je veel kilometers met je benzineauto? Dan kun je flink geld besparen op brandstofkosten! Je kan jouw auto eenvoudig laten voorzien van een LPG-systeem bij een inbouwstation in de buurt.

Wist je dat een LPG-installatie vrij snel terugverdiend is? Een LPG-installatie kost ongeveer tussen €2.000,- en €2.500,-. Reken met een verschil van literprijs van €1,-, uitgaande van een verbruik van 1:10. Dat betekent dat je €10,- per 100 kilometer zou besparen. Als je dat dan terugrekent heb je ongeveer na 20.000 tot 25.000 kilometer het omslagpunt; dan heb je de investering van het LPG-systeem terugverdiend. Vanaf dat moment ga je echt besparen. Wil je precies weten waar het omslagpunt ligt in jouw situatie, hoe snel je de investering in een LPG-installatie terug verdient en hoeveel geld je nou echt kunt besparen? Bereken je voordeel met onze rekenmodule.

Bereken hier jouw besparing

 

Jouw auto op CNG?

Rijd je momenteel een diesel en wil je goedkoper gaan rijden? Dan kan CNG een goede optie zijn. De meeste dieselauto's kunnen namelijk niet worden voorzien een LPG-installatie. Zo zijn er ook een aantal auto's die af fabriek zijn voorzien van een CNG-installatie. Denk hierbij aan een Volkswagen Up, Polo, Golf als ook de Audi A3.

Over ons

Prins, onderdeel van Westport Fuel Systems Netherlands B.V., is opgericht in 1986 als ontwikkelaar en fabrikant van kwalitatief hoogwaardige alternatieve brandstofsystemen om auto’s op LPG (autogas) of CNG (aardgas) te laten rijden. Het Nederlandse bedrijf is wereldwijd een toonaangevende speler in de automotive industrie.

 

Prins is onderdeel van Westport Fuel Systems Inc.

Adres

Wesport Fuel Systems Netherlands
Jan Hilgersweg 22
5657 ES Eindhoven

Telefoon: 040-2547700
E-mail: sales@prinsautogas.com

VSI-3 DI Awarded

 

 

 

 

Stel je vraag