Waarom niet op gas? Snoek en Jeep op LPG!

Waarom belast de overheid de relatief schone emissie uit de uitlaat van een auto op LPG zo zwaar? Nu nieuwe auto's onbetaalbaar dreigen te worden, dringt de vraag zich op waarom we het bestaande autopark niet verduurzamen.

De afgelopen decennia zijn auto's er kwalitatief niet beter op geworden: roest behoort tot het verleden, stoelen zitten beter en de moderne cabine is van alle gemakken voorzien. Toch gaat er veel stuk, met name op motorisch vlak. Gaan we weer terug naar motoren die rond de 100.000 gereviseerd moeten worden? Dat gaat niemand doen...

Snoek op LPG
Snoep op LPG AutogasLanger met een aangeschafte auto doen lijkt een optie. Hoe bizar het ook klinkt, het relatief schone LPG vergt naast een investering van 2 à 3 duizend euro aan ombouw ook nog eens de hoofdprijs wat betreft belasting. De drempel om én langer met de auto te doen én om te schakelen naar een prima brandstof voor de transitieperiode waar de Westerse wereld zich nu in bevindt, wordt zo niet verlaagd. Je zou denken dat overheden de autobezitter tegemoet gaan komen. Een tegengestelde beweging vindt plaats: waarschijnlijk vanwege de overtuigende auto- en benzinelobby (volgens recent artikel in fluxenergie.nl jaarlijks ondersteund met 7,6 miljard euro) zet men in op nieuwe EV's (nu minder dan 4% van ons wagenpark) en waterstof. Beide technieken worden massaal gespekt door allesomvattende en nietsontziende subsidie en sponsoring. We breken een lans voor LPG.

Dave Lindenbergh uit Eindhoven rijdt een Snoek: "Ik kocht mijn auto, overigens de mooiste klassieke auto die ik ken, met een LPG-systeem aan boord. Deels om economische redenen en deels om milieuredenen, want LPG is een betrekkelijk schone brandstof en bovendien een restproduct van olieproductie. In de praktijk rijdt het niet anders en op je ongestelde vraag of ik er meer reparaties aan heb kan ik volmondig 'nee' antwoorden. Alleen 's winters is het wat lastiger, maar dat geldt voor wel meer auto's. Mijn vrienden rijden ook klassiekers op gas: je komt in ieder geval door de keuring. Op benzine valt dat nog maar te bezien. Oude motoren kunnen niet altijd voldoen aan de moderne eisen. Wat ik nooit heb begrepen is waarom de overheid toch zo moeilijk doet over LPG. Het lijkt een win-win. Ik denk dat er te weinig geld in het laatje komt met gas..."

 

Jeep op LPG
Jeep op LPG AutogasHarry uit Utrecht heeft een klassieke Jeep. Nog niet zo lang geleden had een Amerikaan van voor 1990 standaard een LPG-tank in de ruime kofferbak.

Zo ook de Jeep van Harry, die deze auto uitsluitend als vrijetijdsvoertuig inzet. "De systemen om een enorme voorraad auto's geschikt te maken voor LPG liggen klaar op de plank. Ik snap de hoge belasting van auto's op LPG ook niet: nog niet heel lang geleden reden eigenaren wegenbelastingvrij. De huidige bijtellingsregeling voor youngtimers is wel in het voordeel van LPG. Kijk naar de 700- en 900-serie van Volvo, BMW-5-serie en dergelijke; dan rijd je een goedkope auto voor de bijtelling en op een goedkope brandstof die goed is voor het milieu. Helaas een beperkte groep die echter wel langzaamaan groeit. Voor de grote groep die wel wil en kan, werkt de overheid tegen. Ze promoot hetgeen waar ze geld op kan vangen. Nieuwe productie en verkoop van elektrische- en waterstof auto's gaat blijkbaar voor de verduurzaming van het bestaande wagenpark. Ik zie geen klimaatvoordeel aan deze beslissing. Ik zou het heel fijn vinden als de overheid zou inzien wat een winst er te behalen valt met de inzet van LPG ten behoeve van het milieu (schonere uitstoot) en het tegengaan van aangroei van nog meer nieuwe voertuigen. Andere landen gaan er heel anders mee om. In Australië kreeg de eigenaar de helft van de investering van de ombouw naar LPG terug. Dat is een fijn signaal! Auto's van nu zijn een product van de wegwerpmaatschappij. Als ik mijn auto's rijdend kan houden is dat denk ik veel beter voor het milieu in plaats van om de tien jaar een nieuwe te kopen." Harry breekt een lans voor rekeningrijden: "Dan ga je betalen naar gebruik. In Duitsland zit de wegenbelasting in de brandstof. Dat is al een veel eerlijker systeem." Kort en goed doet het wenkbrauwen fronsen en lijkt het een exit-strategie om oudere auto's, youngtimers en klassiekers buitenspel te zetten en te houden.

 

Uw auto ook op LPG? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

 

Bron: Onschatbare Klassieker magazine nr.3 maart 2019 (pagina 15) 
Klassieker magazine LPG AutogasKlassieker magazine LPG Autogas

Over ons

Prins, onderdeel van Westport Fuel Systems Netherlands B.V., is opgericht in 1986 als ontwikkelaar en fabrikant van kwalitatief hoogwaardige alternatieve brandstofsystemen om auto’s op LPG (autogas) of CNG (aardgas) te laten rijden. Het Nederlandse bedrijf is wereldwijd een toonaangevende speler in de automotive industrie.

 

Prins is onderdeel van Westport Fuel Systems Inc.

Adres

Westport Fuel Systems Netherlands
Jan Hilgersweg 22
5657 ES Eindhoven

Telefoon: 040-2547700
E-mail: sales@prinsautogas.com

VSI-3 DI Awarded

 

 

 

 

Stel je vraag